Kinderen op het podium bij de voorstelling van de muziektheaterweken in Schalkwijk

Educatie

Theater en muziek verrijken, inspireren en verbinden. Bij Stadsschouwburg en PHIL geloven we dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn, en daarom zetten we ons actief in voor educatie. 

Van schoolconcerten tot talentontwikkeling, we bieden kinderen en jongeren de kans om muziek en theater niet alleen te beleven, maar ook zelf te maken. Samen met scholen en culturele partners brengen we cultuur naar de klas en de wijk, zodat iedereen de magie van het podium kan ervaren. 

Van klas naar orkest: muziek zelf beleven

Met ons educatieprogramma Van klas naar orkest krijgen basisschool leerlingen niet alleen de kans om van livemuziek te genieten, maar ook om zelf muziek te maken. Onder begeleiding van docenten van de Wereldmuziekschool Schalkwijk vormen zij in anderhalf uur tijd een eigen orkest, waarbij samenwerking en creativiteit centraal staan. 

Meer muziek in de klas en Korenbattle

In juni 2020 ondertekenden verschillende partijen uit  Kennemerland een intentieverklaring voor “Meer Muziek in de Klas “ met als doel het muziekonderwijs een impuls te geven. Hieruit ontstond het initiatief om de daad bij het woord te voegen en alle scholen uit Kennemerland uit te nodigen om mee te doen aan Korenbattle-Haarlem. Inmiddels zijn er al 4 edities geweest waarbij de Grote Zaal van PHIL vol zat met zingende kinderen en hun ouders! 

Schoolvoorstellingen en interactieve rondleidingen

Schoolvoorstellingen worden aangeboden via het Cultuurmenu van Hart Haarlem, waaraan alle basisscholen in de regio kunnen deelnemen. Naast het bekijken van een voorstelling ontvangen scholen educatiemateriaal om het theaterbezoek in de klas voor te bereiden.

We ontvangen jaarlijks zo’n 90 klassen uit de bovenbouw van het basisonderwijs voor een interactieve theatrale rondleiding. Kinderen ontdekken plekken die normaal verborgen blijven, zoals kleedkamers en backstage-ruimtes, en maken onder begeleiding van theaterdocenten hun eigen korte voorstelling. Deze combinatie van kijken en zelf doen zorgt ervoor dat kinderen zich al op jonge leeftijd thuis voelen in het theater. 

Educatie voor voortgezet onderwijs, mbo en speciaal onderwijs

Naast programma’s voor het basisonderwijs richten we ons ook op het voortgezet onderwijs en het mbo. Het Haarlems Interscholair Toernooi (HIT) maakt bijvoorbeeld gebruik van onze repetitieruimtes en speelt in onze zalen. 

Voor leerlingen uit het speciaal onderwijs bieden we via LessonUp introducties op podiumbezoek, inclusief prikkelverzachtende voorbereiding voor kinderen in het autismespectrum. 

Bliksemstages

Via JINC bieden wij bliksemstages en taalontwikkelingsprogramma’s aan om kinderen te leren wat nodig is voor een vliegende start op de arbeidsmarkt. 

Muziektheater-zomerkamp 

Voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die met dans, theater en muziek bezig willen zijn organiseren wij samen met de Wereldmuziekschool en de Musical4Daagse elk jaar het Muziektheater-zomerkamp. In de zomervakantie wordt gedurende 4 weken een gratis toegankelijk zomerkamp aangeboden waar kinderen in een week een voorstelling maken. Samen oefenen met liedjes, scenes en danspasjes onder begeleiding van muziek- en theaterdocenten. 

Kijk hier voor het volledige educatieaanbod