Keti Koti 2025

Van 28 juni tot en met 1 juli staan Stadsschouwburg en PHIL Haarlem in het teken van Keti Koti. Voor het derde jaar op rij bieden we een cultureel en educatief programma met als doel jong en oud te informeren over het slavernijverleden en te verbinden. 

Programma  


28 juni | Stadsschouwburg  
20.00 uur Keti Koti Conference  -  Dé comedyvoorstelling over de afschaffing van de slavernij. Laat je meeslepen in de onderhoudende Keti Koti Conference met Jeffrey Spalburg, DJ Phantom en VJ Bikkel en begrijp waarom we samen ons verleden delen. 

Meer info en tickets 

30 juni | PHIL
16.00 uur: Herdenkingsdienst o.l.v. Mariska de Jong in de Grote of St. Bavokerk
16.45 uur: Memre Waka o.l.v. Baas Berg naar de PHIL 
17.00 uur: Napraten in het PHIL Café, optreden van Asina-koor 
17:00 uur: Opening expositie 'Wie zijn wij' | PHIL
19.00 uur: Keti Koti Tafel | besloten event PHIL

1 juli | PHIL
15.00 uur: Expositie 'Wie zijn wij'
15.30 uur Workshop op de rug van Bigi Kayman (8+)
17.00 uur: Workshop op de rug van Bigi Kayman (8+)

Schrijf je in voor een gratis workshop

Toelichting programma 

Herdenkingsdienst en Memre Waka | Grote of St Bavo Kerk en PHIL
Onder leiding van Mariska de Jong vindt er in de Grote of St. Bavo Kerk een herdenkingsdienst plaats, waarbij de slachtoffers van de Trans-Atlantische mensenhandel en slavernij wordt herdacht en de afschaffing van de Afrikaanse diaspora wordt gevierd. Het Asina-koor brengt traditionele liederen over Surinaamse en een aantal Caribische eilanden. 

Daarna is er onder leiding van Baas Berg een korte herdenkingswandeling (Memre Waka) van de kerk naar de PHIL. Er is  gelegenheid om na te praten in het PHIL Café en ook hier is een optreden van het Asina-koor. 

De herdenkingsdienst en Memre Waka op 30 juni zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Expositie ‘Wie zijn wij’ | PHIL
In de foyer van PHIL is de expositie Wie zijn wij te zien, gemaakt door Mariska de Jong, waarin Keti Koti bekeken wordt door kinderogen. De expositie opent na de herdenkingsdienst in de PHIL. 

De expositie is te zien op 30 juni en 1 juli en vrij toegankelijk. 

Keti Koti Tafel: dialoog, rituelen en diner | PHIL
Voor dit besloten evenement nodigt Stadsschouwburg en PHIL 50 witte en 50 mensen van kleur uit om door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stil te staan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernij verleden.

Meer informatie over de Keti Koti Tafel


Kinderworkshops ‘Op de rug van Bigi Kayman’ | PHIL
Henna Goudzand Nahar schreef een boek over het Surinaamse kinderliedje Bigi Kayman. ‘Op de rug van Bigi Kayman’ werd bekroond met een Zilveren Penseel en een Bronzen Griffel. Het is een inspirerend en spannend verhaal over vluchten in de jungle en het ontkomen aan slavernij. In deze muzikale workshop wordt er voorgelezen uit het boek en gaan kinderen (8+) samen muziek maken op het liedje. 

De workshops vinden plaats op dinsdag 1 juli om 15.30 en 17.00 uur.
Schrijf je in voor een workshop 





Jeffrey Spalburg tijdens Keti Koti Conference