Duurzaamheid en sociaal ondernemerschap
Als grote culturele instelling zoeken wij naar maatschappelijke verbindingen. Vanzelfsprekend hebben wij duurzaamheid en sociaal ondernemerschap hoog in het vaandel staan.
Een culturele én maatschappelijke opdracht
Stichting Stadsschouwburg en PHIL Haarlem heeft als primaire taak om verschillende mensen in Haarlem en omgeving enthousiast te krijgen voor het met elkaar beleven van podiumkunsten. Als organisatie beseffen we dat we daarin een culturele en maatschappelijke opdracht hebben. We zoeken naar maatschappelijke verbindingen die bijdragen aan de levendigheid, leefbaarheid en de sociale structuur in Haarlem en omgeving. We dragen uiteraard ook graag ons steentje bij aan een beter milieu met het verduurzamen van onze gebouwen en het maken van de juiste, duurzame keuzes bij onze concerten en evenementen.
Verduurzaming van onze gebouwen
Met de plaatsing van zonnecollectoren op het dak van de PHIL deed duurzaamheid al in 2010 haar intrede in onze organisatie. Sindsdien hebben we niet stilgezeten en wordt er nog steeds volop geïnvesteerd in de verduurzaming van onze gebouwen. In samenwerking met de gemeente verduurzamen we in 2023 de PHIL door o.a. het dak, de gevels en de ramen beter te isoleren en een warmte- en koudeopslag onder de grond te installeren.
Haarlem klimaatneutraal 2030
Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent voor ons als organisatie dus dat wij graag een steentje bijdragen aan het verbeteren van grotere maatschappelijke kwesties als klimaatverandering, luchtvervuiling, arbeidsomstandigheden en vergrijzing. Onze doelstelling is om actief mee te werken aan het behalen van de ambities in het plan “Haarlem Klimaatneutraal 2030” en hier op eigen wijze invulling aan te geven.
Gouden Green Key certificaat
Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Sinds 2016 zijn wij Green Key Gold gecertificeerd en dat betekent dat we bij elke stap nadenken of het ook duurzaam kan. Dat kunnen kleine, zichtbare maatregelen zijn maar we maken vooral grote slagen met minder zichtbare maatregelen. Onze blijvende inspanningen worden beloond, want ook dit jaar is de Golden certificering weer behaald.
Een Haarlems collectief
Bijzonder in Nederland is de samenwerking in Haarlem met meerdere culturele instellingen. Naast de Stadsschouwburg en de PHIL zijn de deelnemende organisaties het Frans Hals Museum, Teylers Museum, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Noord-Hollands Archief, Stichting Hart, Schuur en Patronaat. Alle instellingen doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. De gecertificeerde bedrijven voldoen aan de normen die gesteld zijn door de Stichting KMVK (Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit).
Lokale leveranciers
Als kloppend hart van de stad zoeken wij naar duurzame en maatschappelijke verbinding. Zo serveren wij ambachtelijke producten van verschillende Haarlemse bedrijven zoals Boulangerie Oscars, Olala chocola, Jopenbier, Bakkerij Vink en Zuivelhoeve. Onze wijnen komen van de Haarlemse wijnimporteur Vinites, wij werken samen met de lokale cateraar Truffels en het nabijgelegen restaurant van Beinum.
Sociale samenwerking
Wij serveren koekjes van de De Koekfabriek bij de koffie en thee. Het is een heerlijke, maar vooral sociale samenwerking. De Koekfabriek zoekt namelijk naar passend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kunnen mensen zijn met een verstandelijke beperking, maar ook asielzoekers met een verblijfsvergunning, ex-thuislozen of jongeren met enorme schulden. In samenwerking met een zorgpartner geeft De Koekfabriek deze mensen een zinvolle dagbesteding of een leerwerk traject als opstap naar betaald werk.
Lees hier onze MVO-verklaring en MVO-jaarverslag 24-25.